Çelik Üretimi

Çelik Üretimi

PRE-ENGINEERING BUILDING

Konvansiyonel sistemlerde maksimum gerilmeyi karşılayabilecek büyüklükte tek bir kesit kullanılırken yapıyı oluşturan çerçevenin her noktasında farklı gerilmeler oluşur. Bu durum binaya gereksiz ağırlık katmakta; üzerine düşen deprem yükünün yanı sıra maliyetini de arttırır ve binanın elastik hareketliliğini azaltır.

PEB sistemi, yukarıda bahsedilen konvansiyonel sistemin bu tür dezavantajlarını ortadan kaldırma ihtiyacından doğmuştur. PEB, yapıyı oluşturan sistemdeki gerilme yığılmalarının değişkenlik gösterdiği gerçeğini esas alarak, yapı elemanlarının ihtiyaç duyduğu kapasiteye göre çeşitli ebatlarda suni profil kesitlerinin üretimini ortaya koyan modern bir yapı tasarım sistemidir. Bu sistem binayı hafifletir, esnek ve ekonomik bir yapı kazandırır ve hazır profillere olan bağımlılığı ortadan kaldırır.

PEB Tasarım Sistemleri rijitlik matris yöntemine ve izin verilen gerilimli tasarım ilkelerine dayanmaktadır. Yük kombinasyonları ve özellikleri kullanıcının isteğine bırakılmıştır. Tüm ulusal ve uluslararası tasarım kodları ve standartları kullanılabilir.

Tasarım döngüsü aşağıdaki adımlardan oluşur;

  1. Tercih edilen şartnamedeki yükler sisteme girilir.
  2. Her bir yük kombinasyonu için analiz edilen tüm noktalarda eksenel kuvvet, kesme kuvveti ve moment değerleri tespit edilir.
  3. Kesme, eksenel ve eğilme gerilme oranları mevcut ve izin verilen gerilme değerleri ile karşılaştırılır.
  4. Optimum ek yerleri tasarlanır ve tercih edilen kırmızı ölçülerin imalata uygunluğu kontrol edilir.
  5. Gövdelerin optimizasyon modu kullanılarak çevrime uygun kiriş derinliklerine ulaşılır ve ilgili veriler yenilenir.

İNCE CİDARLI YAPILAR

Hafif çelik yapı sistemlerinde “ekonomik olma” kavramı birkaç açıdan değerlendirilmelidir. Bunlar uygulama ekonomisi, kullanım ekonomisi ve müteahhit ekonomisi gibi ana kategorilere ayrılabilir.
Uygulama ekonomisinde, güçlendirilmiş sistemlere göre daha kısa sürede inşa edildikleri, iş gücü kayıpları, iklim koşullarının etkileri ve genel maliyetler daha az olduğu ve kullanıcılar daha kısa sürede evlerine taşınabildikleri için, kira vb. masraflardan daha az etkilenir. Bu nedenle uygulama esnasında betonarme sisteme göre daha ekonomik oldukları için tercih edilmektedir. Kullanım maliyetleri açısından betonarme sistemlere göre daha konforlu ve bakım gerektirmeyen yapılar oldukları için kullanım maliyetleri minimum seviyelerdedir. Hafif çelik sistemlerde ısı, ses ve yangın dayanımı betonarme sistemlere göre daha yüksektir ve bu kaliteyi yükseltmek daha kolaydır. Bu gibi sebeplerden dolayı ısıtma ve soğutma işlemleri betonarme sistemlere göre daha kolay olacağından yakıt maliyetleri daha az olacaktır. Diğer bir etken de doğal afetler sonrası betonarme sistemlere göre daha dayanıklı olan hafif çelik yapılarda hasar oranlarının daha düşük olacağı ve bu hasarların küçük onarımlarla giderilebileceğidir.
Ekonomiye yatırımcı gözüyle bakıldığında, uygulamada sağlanan maliyet etkinliği nedeniyle yapılan yatırımlar kısa sürede geri dönecek, ayrıca inşaat süresine bağlı olarak yatırım maliyetlerinin geri dönüşü daha kısa olacaktır. Bu sayede betonarme binalara göre 4 kat daha hızlı bir döngü oluşturulacaktır.

İnşaat Hızı Yüksek

Hafif çelik yapı sisteminin tüm bileşenleri fabrikada üretilip şantiyeye sevk edildiğinden herhangi bir imalata gerek kalmadan montajı kolaylıkla yapılabilmektedir. İki katlı bir yapıda betonarme sisteme göre yaklaşık 4 kat daha hızlı uygulama yapılabilmektedir.